Vitamine- en micronutriënten tekorten vormen een aanzienlijk volksgezondheidsprobleem, zelfs in welvarende landen zoals Nederland. Schattingen uit The Lancet (2022 en 2024) toont aan dat minstens 70% van de volwassenen wereldwijd kampt met minstens één tekort aan essentiële micronutriënten, zoals vitamines en mineralen. Maar wist je dat dit cijfer waarschijnlijk nog hoger ligt? Volgens experts worden deze tekorten vaak onderschat, wat de werkelijke omvang van het probleem verder vergroot.
Wat betekent een tekort of insufficiëntie voor je gezondheid?
Micronutriënten zijn voedingsstoffen die het lichaam grotendeels niet zelf kan aanmaken en die we dus via onze voeding moeten binnenkrijgen. Dit zijn bijvoorbeeld vitamines zoals vitamines A, D, C, E, B6, en B12, en mineralen zoals zink en ijzer. Deze stoffen spelen een cruciale rol bij het ondersteunen van belangrijke lichaamsfuncties, zoals het immuunsysteem.
Om goed te kunnen functioneren, heeft het lichaam voldoende hoeveelheden van deze micronutriënten nodig in het bloed. Voor bijna al deze elementen, zijn er bekende referentiewaarden, waarbinnen de niveaus als optimaal voor de gezondheid worden beschouwd. Een tekort ontstaat wanneer de bloedwaarden zo laag zijn dat ze gepaard gaan met symptomen zoals een verzwakt immuunsysteem, waardoor je vatbaarder wordt voor infectieziekten. Maar zelfs kleine afwijkingen onder de gezonde bandbreedte, zogenaamde insufficiënties, kunnen het immuunsysteem al negatief beïnvloeden en de algehele gezondheid verstoren.
De impact van tekorten op infectieziekten en herstel
Infecties, zoals griep en zelfs COVID-19, worden in verband gebracht met tekorten aan micronutriënten zoals vitamine D en zink. Studies tonen aan dat mensen met lagere bloedwaarden van micronutriënten, een verhoogd risico lopen op infecties van de luchtwegen en een ernstiger ziekteverloop kunnen hebben. Met andere woorden: hoe lager de bloedwaarden van micronutriënten, hoe groter de kans op ernstige symptomen. Het preventief optimaliseren van je voedingsstatus kan jouw weerstand tegen infecties verbeteren en de kans op complicaties verkleinen.
De juiste voedingsstatus is niet alleen belangrijk voor de weerbaarheid tegen infecties, maar speelt ook een grote rol in het herstelproces na een operatie of sportblessure. Een slechte voedingsstatus verhoogd de kansen op langere herstelduur na operaties, op complicaties, en verhoogd zo ook de ziekenhuiskosten. Door ervoor te zorgen dat je geen tekorten hebt, kan je lichaam beter reageren op stress, sneller herstellen, en optimale prestaties leveren.
Wat kan je doen?
Ben jij je bewust van jouw vitamine- en mineralenniveaus? Het goede nieuws is dat je eenvoudig inzicht kunt krijgen in je bloedwaarden door een bloedonderzoek te laten doen. Bij My Own Health ontwikkelen we gepersonaliseerde supplementen op basis van jouw unieke bloedwaarden, zodat je precies krijgt wat je lichaam nodig heeft om tekorten aan te vullen en optimaal te functioneren.
Onderneem vandaag nog actie
Wacht niet tot het te laat is. Neem vandaag nog de controle over je gezondheid door je micronutriëntenstatus te laten testen en gericht te verbeteren. Eén kleine stap naar een gezonder leven begint met de juiste informatie.
Referenties:
- Stevens, G. A., Beal, T., Mbuya, M. N. N., Luo, H., & Neufeld, L. M. (2022). Micronutrient deficiencies among preschool-aged children and women of reproductive age worldwide: a pooled analysis of individual-level data from population-representative surveys. The Lancet Global Health, 10(11), e1590-1599.
- Passarelli, S., Free, C. M., Shepon, A., Beal, T., Batis, C., & Golden, C. D. (2024) Global estimation of dietary micronutrient inadequacies: a modelling analysis. The Lancet Global Health, 10(12), e1590 – 1599.
- Gombart, A. F., Pierre, A., & Maggini, S. (2020). A Review of Micronutrients and the Immune System–Working in Harmony to Reduce the Risk of Infection. Nutrients, 12(1), 236.
- Calder, P. C., Carr, A. C., Gombart, A. F., & Eggersdorfer, M. (2020). Optimal Nutritional Status for a Well-Functioning Immune System Is an Important Factor to Protect against Viral Infections. Nutrients, 12(4), 1181.