Veel mensen grijpen naar supplementen op basis van klachten zoals vermoeidheid of spierpijn, in de hoop dat het helpt. Maar het bepalen van welke vitamines of mineralen je tekortkomt op basis van symptomen alleen, is moeilijk, zo niet onmogelijk. Hieronder leggen we uit waarom.
- Een klacht is geen zekerheid voor een vitaminetekort
Sommige vitamine- of mineralentekorten kunnen inderdaad geassocieerd kunnen worden met bepaalde klachten, zoals vermoeidheid of spierkrampen. Daarnaast kunnen bepaalde symptomen indicatief zijn voor een verhoogde behoefte aan een bepaalde nutriënt. Helaas betekent het hebben van een klacht niet automatisch dat je een tekort hebt aan een specifieke vitamine. Klachten kunnen namelijk ook door verschillende factoren worden veroorzaakt, zoals stress, slaapgebrek of onderliggende gezondheidsproblemen. En als een klacht wel door een tekort aan voedingsstoffen wordt veroorzaakt, kan het door een combinatie van nutriënten worden veroorzaakt. Vermoeidheid kan bijvoorbeeld zowel het gevolg zijn van een tekort aan ijzer als van een gebrek aan bepaalde B vitamines. Hoewel het verleidelijk is om bij symptomen meteen naar supplementen te grijpen, biedt dit geen zekerheid over wat er echt speelt in je lichaam.
- Overlapping van symptomen
Veel tekorten kunnen vergelijkbare symptomen veroorzaken. Vermoeidheid, een van de meest voorkomende klachten, kan veroorzaakt worden door een tekort aan meerdere micronutriënten, zoals ijzer, vitamine B12 of magnesium. Maar het omgekeerde is ook waar: elk nutriënt speelt een rol bij verschillende functies in het lichaam. Afhankelijk van de behoefte van jouw lichaam kan een tekort van een specifiek nutriënt zich uitten in verschillende symptomen. Je wilt voorkomen dat je iets inneemt wat je lichaam helemaal niet nodig heeft
- Het risico van te veel of te weinig
Willekeurig supplementen slikken kan ook risico's met zich meebrengen. Veel vitamines en mineralen hebben een bovengrens voor veilige inname. Te veel vitamine D kan bijvoorbeeld leiden tot kalkafzetting in je bloedvaten, terwijl te veel ijzer schadelijk kan zijn voor je lever.
Omgekeerd geldt ook dat het slikken van bepaalde supplementen niet altijd betekent dat je lichaam deze goed opneemt. Zelfs als je toevallig de juiste vitamine hebt gekozen op basis van je klachten, kan het zijn dat je niet het gewenste effect bereikt. Je denkt misschien dat je goed bezig bent, maar ondertussen kan een langdurig tekort blijven bestaan, met mogelijk verdere complicaties als gevolg.
Het is daarom belangrijk om precies te weten wat je lichaam nodig heeft en alleen supplementen te nemen die specifiek op jouw waarden zijn afgestemd.
De oplossing: een precieze dosering op basis van jouw bloedonderzoek
De enige manier om zeker te weten welke vitamines en mineralen je nodig hebt, is door een bloedonderzoek te laten doen. Bij My Own Health bieden we gepersonaliseerde supplementen aan, afgestemd op jouw unieke bloedwaarden. Zo weet je zeker dat je precies krijgt wat je lichaam nodig heeft – niets meer, niets minder. Dit voorkomt niet alleen mogelijke schade door overdosering, maar zorgt er ook voor dat je jouw gezondheid optimaliseert op de manier die het beste voor jou werkt.
Klaar om te ontdekken wat jouw lichaam echt nodig heeft? Laat een bloedonderzoek doen en neem de controle over je gezondheid.